Skip links
Histamine-intolerantie herkennen

Histamine-intolerantie herkennen

Histamine-intolerantie herkennen en het supplement dat je kan helpen

Histamine-intolerantie is een aandoening die steeds meer mensen treft. Als je gevoelig bent voor histamine, een stof die van nature in ons lichaam voorkomt, kun je onaangename symptomen ervaren na het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen. In dit artikel gaan we dieper in op histamine-intolerantie en hoe je het kunt herkennen. Daarnaast introduceer ik een supplement van rundernieren dat mogelijk kan helpen bij het verminderen van de symptomen.

 “Rundernier bevat van nature het DAO-enzym”

Wat is Histamine-intolerantie?

Histamine is een chemische stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het speelt verschillende rollen, zoals het reguleren van onze spijsvertering en het reguleren van het immuunsysteem. Normaal gesproken breekt een enzym genaamd diamine-oxidase (DAO) histamine af, waardoor de niveaus in balans blijven.

Bij mensen met histamine-intolerantie produceert het lichaam echter onvoldoende DAO of is het enzym niet actief genoeg. Hierdoor hoopt histamine zich op in het lichaam en kan het symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, maagklachten, huiduitslag, en zelfs astma.

Histamine-intolerantie herkennen

Symptomen van Histamine-intolerantie

De symptomen van histamine-intolerantie kunnen variëren van persoon tot persoon, histamine-intolerantie herkennen kun je o.a. doen door te letten op enkele veelvoorkomende tekenen en signalen van je lichaam. Deze omvatten:

 1. Hoofdpijn en migraine
  Histamine kan vaatverwijdend werken, waardoor bloedvaten in de hersenen uitzetten. Dit kan hoofdpijn veroorzaken en in sommige gevallen zelfs migraines triggeren.
 2. Maag- en darmklachten
  Histamine kan ook de spijsvertering beïnvloeden, wat kan leiden tot maagklachten zoals buikpijn, misselijkheid, braken, en diarree. Sommige mensen ervaren ook een opgeblazen gevoel en winderigheid.
 3. Huiduitslag en jeuk
  Histamine kan allergische reacties veroorzaken, zoals huiduitslag, jeuk, en roodheid. Dit kan variëren van milde irritatie tot ernstige huidproblemen zoals netelroos.
 4. Problemen met de luchtwegen
  Histamine kan het slijmvlies in de luchtwegen irriteren, waardoor symptomen zoals hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid kunnen optreden. Mensen met astma kunnen hierbij meer last ervaren.

Als je regelmatig een of meerdere van deze symptomen ervaart na het eten van histaminerijke voedingsmiddelen, is het mogelijk dat je histamine-intolerantie hebt.

Hoe Rundernier te gebruiken?

Je kunt rundernier op verschillende manieren in je dieet opnemen:

 1. Als supplement: Er zijn runderniervolstaan supplementen beschikbaar die je dagelijks kunt innemen om de symptomen van histamine-intolerantie te verminderen.

  Raadpleeg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en gebruiksaanwijzingen.

  Het supplement kan het beste worden ingenomen met water, bij voorkeur tijdens een maaltijd. Dit helpt de opname van voedingsstoffen te bevorderen en eventuele mogelijke bijwerkingen te minimaliseren.

 2. In recepten: Rundernier kan worden verwerkt in verschillende gerechten, zoals stoofschotels en soepen, om de voordelen ervan te benutten.

 3. Als snack: Gedroogde rundernier kan dienen als een smakelijke en voedzame snack voor onderweg.

Het Rundernier Supplement

Het gebruik van supplementen van orgaanvlees, zoals rundernieren, wordt steeds populairder als aanvulling op een gezonde levensstijl. Voor mensen met histamine-intolerantie kan een rundernier supplement mogelijks helpen bij het verminderen van de symptomen.

Rundernieren zijn van nature rijk aan DAO, het enzym dat histamine afbreekt. Door het nemen van een rundernier supplement kan je de hoeveelheid DAO in je lichaam verhogen en zo helpen bij het reguleren van het histamineniveau.

Er zijn rundernier supplementen leverbaar van Modern Native, Nordic Kings Supplements en Nutriest. Daarnaast is het ook in poedervorm verkrijgbaar van Nutriest. 

Het is echter belangrijk om te onthouden dat supplementen geen vervanging zijn voor een gebalanceerd dieet en gezonde levensstijl. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een gekwalificeerde zorgverlener voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken.

Conclusie

Histamine-intolerantie kan een uitdaging zijn, maar het herkennen van de symptomen en het aanpassen van je dieet kan veel verschil maken. Als je vermoedt dat je histamine-intolerantie hebt, is het de moeite waard om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die hoog zijn in histamine. Daarnaast kan een rundernier supplement een mogelijke oplossing zijn om de symptomen te verminderen door het verhogen van de DAO-niveaus.

Raadpleeg altijd een professional voordat je grote veranderingen in je dieet of supplementen aanbrengt. Met de juiste aanpak en begeleiding kun je mogelijk de controle terugkrijgen over je histamine-intolerantie en je algehele welzijn verbeteren.

Gerelateerde producten

Veelgestelde vragen

Is histamine-intolerantie een allergie?
Nee, histamine-intolerantie is geen allergie, hoewel de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn. Bij histamine-intolerantie is er sprake van een enzymatische disfunctie in het lichaam, terwijl een allergie een reactie van het immuunsysteem op een specifiek allergeen is.

Zijn rundernier supplementen veilig om te gebruiken?
Over het algemeen worden rundernier supplementen als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Het is echter belangrijk om altijd de aanbevolen dosering te volgen en eventuele allergische reacties of bijwerkingen nauwlettend in de gaten te houden. Raadpleeg bij twijfel altijd een zorgverlener.

Zijn er andere manieren om histamine-intolerantie te verminderen?
Ja, naast het aanpassen van je dieet en het nemen van supplementen, kunnen stressmanagementtechnieken en probiotica ook helpen bij het verminderen van histamine-intolerantie. Het is het beste om een holistische benadering te volgen en verschillende strategieën te combineren om de symptomen onder controle te krijgen.

Disclaimer: Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies.
Raadpleeg altijd een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener voordat je begint met het innemen van nieuwe supplementen.