Skip links
Ghee: Het Vloeibare Goud uit de Keukens van India en het Midden-Oosten

Ghee: Het Vloeibare Goud uit de Keukens van India en het Midden-Oosten

Ghee: Het Vloeibare Goud uit de Keukens van India en het Midden-Oosten

In de kleurrijke wereld van specerijen en aroma’s is er een geelgouden substantie die al eeuwenlang een essentieel onderdeel is van de Indiase en Midden-Oosterse keuken: Ghee. Deze heerlijke en voedzame geklaarde boter wordt gewaardeerd om zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen. Laten we eens dieper ingaan op wat Ghee precies is en ontdekken waarom het een onmisbaar traditioneel zuivelproduct is in culinaire tradities over de hele wereld.

 “Deze heerlijke en voedzame geklaarde boter wordt gewaardeerd om zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen. ”

Wat is Ghee?

Ghee, ook wel bekend als geklaarde boter, is een vorm van boter die veel verder gaat dan zijn gebruikelijke toepassing als broodbeleg. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de keukens van India en het Midden-Oosten en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het proces van het maken van ghee begint met het koken van boter op een laag vuur, zodat het vocht verdampt en de melkbestanddelen zich van het vet scheiden. Deze melkbestanddelen worden verwijderd, waardoor alleen het pure, heldere vet overblijft. Dit vloeibare goud wordt vervolgens gezeefd om pure geklaarde boterolie te verkrijgen, wat we kennen als Ghee.

Ghee: Het Vloeibare Goud uit de Keukens van India en het Midden-Oosten

De unieke smaak van Ghee

Wat Ghee zo speciaal maakt, is zijn weelderige en nootachtige smaak. Door het langzame kookproces krijgt Ghee een rijke diepte van smaak, die een vleugje nootachtige tonen combineert met een boterachtige zachtheid. Deze karakteristieke smaak maakt Ghee geliefd bij chef-koks en culinaire fijnproevers over de hele wereld.

Gezondheidsvoordelen van Ghee

Ghee is niet alleen geliefd vanwege zijn smaak, maar ook vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft. Hier zijn enkele van de redenen waarom Ghee een gezonde keuze is:

  1. Bevat essentiële vetzuren: Ghee is rijk aan essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-9 vetzuren, die een cruciale rol spelen bij het bevorderen van een gezonde hersenfunctie en het ondersteunen van het cardiovasculaire systeem.

  2. Vrij van lactose en caseïne: Het clarificatieproces van Ghee verwijdert lactose en caseïne, waardoor het een veilige optie is voor mensen met lactose-intolerantie of een zuivelallergie.

  3. Hoog rookpunt: Ghee heeft een hoog rookpunt, wat betekent dat het bestand is tegen hoge temperaturen zonder te ontleden. Dit maakt het ideaal voor frituren en bakken, omdat het geen schadelijke transvetten produceert.

  4. Bron van in vet oplosbare vitaminen: Ghee is een uitstekende bron van in vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K, die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem en een goede werking van de organen.

  5. Ontstekingsremmende eigenschappen: Het boterzuur in Ghee staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van een gezond spijsverteringssysteem.

Ghee is veel meer dan alleen geklaarde boter; het is een culinaire schat met een rijke smaak en talloze gezondheidsvoordelen. Van oudsher gebruikt in de Indiase en Midden-Oosterse keuken, heeft Ghee nu wereldwijd erkenning gekregen als een veelzijdig en gezond ingrediënt. Door zijn hoge rookpunt, voedingswaarde en lactosevrije eigenschappen, heeft Ghee een bijzondere plaats veroverd in de harten van voedselliefhebbers en gezondheidsbewuste mensen overal ter wereld. Voeg wat vloeibaar goud toe aan je volgende culinaire avontuur en geniet van de heerlijke smaak en voordelen die Ghee te bieden heeft!

Bekende merken Ghee die in Nederland en België verkrijgbaar zijn o.a. Ghee Easy, Mattisson Biologische Ghee en NoordCode Organic Pure Ghee.  

Genoemde producten in deze blog