Skip links
Het verschil tussen runderlever supplementen en verse runderlever.

Het verschil tussen runderlever supplementen en verse runderlever

Het verschil tussen runderlever supplementen en verse runderlever

In deze blog gaan we het verschil bespreken tussen runderlever supplementen en verse runderlever van grasgevoerde runderen. Waarom zou je überhaupt lever eten of slikken? En welke vorm is beter voor je gezondheid en het milieu?

Lever is een superfood

Lever is een van de meest voedzame voedingsmiddelen die er bestaan. Het bevat hoge concentraties van vitamine A, B12, ijzer, choline, foliumzuur en andere belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Lever ondersteunt je vruchtbaarheid, energieniveau, immuunsysteem, leverfunctie en nog veel meer. Lever is ook een goede bron van eiwitten en gezonde vetten.

 “Lever is een van de meest voedzame voedingsmiddelen die er bestaan.”

Maar niet alle lever is gelijk

De kwaliteit van de lever hangt af van de kwaliteit van het dier waar het vandaan komt. Dieren die op een natuurlijke manier worden gehouden, die gras en kruiden eten in plaats van granen en soja, die geen antibiotica, hormonen of pesticiden krijgen, hebben gezondere organen dan dieren die in de bio-industrie worden gefokt. Grasgevoerde runderen hebben bijvoorbeeld meer vitamine A, E en K in hun lever dan graangevoerde runderen. Bovendien bevatten ze meer omega-3 vetzuren en minder ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren.

Het verschil tussen runderlever supplementen en verse runderlever.

Verse runderlever versus runderlever supplementen

Als je lever wilt eten, kun je kiezen voor verse runderlever of runderlever supplementen. Verse runderlever heeft als voordeel dat je de smaak en textuur kunt ervaren, en dat je het kunt bereiden zoals jij dat wilt. Je kunt het bakken, stoven, grillen of verwerken in paté of worst. Verse runderlever is ook goedkoper dan runderlever supplementen.

Het nadeel van verse runderlever is dat het niet altijd makkelijk te verkrijgen is. Je moet het meestal bij een speciaalzaak of een biologische boer bestellen. Bovendien moet je het snel consumeren of invriezen, want het bederft snel. Sommige mensen vinden de smaak of geur van verse runderlever ook niet lekker of te sterk.

Runderlever supplementen zijn een handige manier om lever te consumeren zonder de nadelen van verse runderlever. Runderlever supplementen zijn gemaakt van gevriesdroogde lever van grasgevoerde runderen. Door het vriesdrogen blijven alle voedingsstoffen en enzymen intact. Je kunt de capsules makkelijk doorslikken zonder dat je iets proeft of ruikt. Runderlever supplementen zijn ook langer houdbaar dan verse runderlever. Het nadeel van runderlever supplementen is dat ze duurder zijn dan verse runderlever. Je moet er ook meer van innemen om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen als met verse runderlever. Bovendien mis je de culinaire ervaring van het eten van lever.

Conclusie

Zowel verse runderlever als runderlever supplementen zijn gezonde opties om lever te consumeren. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en beschikbaarheid welke vorm je kiest. Het belangrijkste is dat je kiest voor lever van grasgevoerde runderen, want die hebben de beste kwaliteit en voedingswaarde.