Skip links
Wat zijn grasgevoerde runderen?

Wat zijn grasgevoerde runderen?

Wat zijn grasgevoerde runderen?

Grasgevoerde runderen zijn runderen die uitsluitend of voornamelijk gras eten. Dit in tegenstelling tot graangevoerde runderen, die een dieet krijgen van granen, maïs, soja en andere bijproducten. Runderen die met gras worden gevoed zien we als een duurzamer en gezonder alternatief voor graangevoerde runderen. Dit omdat ze minder broeikasgassen uitstoten, minder water en land verbruiken, en meer voedingsstoffen leveren.

 

“Grasgevoerde runderen zijn runderen die uitsluitend of voornamelijk gras eten.”

Ruimte om te grazen

Grasgevoerde runderen hebben meestal meer ruimte om te grazen en te bewegen dan graangevoerde runderen. Graangevoerde runderen worden vaak in kleine en overvolle stallen gehouden. Meer ruimte heeft een positieve invloed op het welzijn en de gezondheid van de dieren. Runderen die voornamelijk gras eten hebben minder kans op ziektes, infecties en stress dan graangevoerde runderen, die vaak antibiotica en hormonen krijgen toegediend om hun groei te bevorderen en infecties te voorkomen.

Wat zijn grasgevoerde runderen?

Meer voedingswaarde bij grasgevoerde runderen

Grasgevoerde runderen leveren ook meer voedingswaarde dan graangevoerde runderen. Het vlees van de runderen die voornamelijk gras eten bevat meer omega-3 vetzuren, vitamine A en E, antioxidanten en CLA (geconjugeerd linolzuur), een stof die ontstekingen remt en het risico op kanker en hartziekten verlaagt. Het vlees van deze runderen heeft ook minder verzadigd vet, cholesterol en calorieën dan het vlees van graangevoerde runderen.

Dé impact van onze voedselkeuzes

Grasgevoerde runderen zijn dus niet alleen beter voor het milieu en de dieren, maar ook voor de consument. Het vlees van deze runderen heeft een andere smaak en textuur dan het vlees van graangevoerde runderen. Sommige mensen geven de voorkeur aan de meer natuurlijke en malse smaak van grasgevoerd vlees, terwijl anderen de meer vette en zoete smaak van graangevoerd vlees prefereren. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ook van bewustzijn van de impact die onze voedselkeuzes hebben op de planeet en onszelf. Wil je profiteren van al het goede wat deze runderen ons brengen, probeer dan ook eens de runderlever supplementen, bijvoorbeeld de Grass-Fed Beef Liver van NO BS.