Skip links
Wat is keltisch zeezout?

Wat is keltisch zeezout?

Wat is keltisch zeezout?

Keltisch zeezout is een soort zout dat wordt gewonnen uit de Atlantische Oceaan, met name in de regio Bretagne in Frankrijk. Het wordt ook wel sel gris of grijze zout genoemd. Dit vanwege de kleur die het krijgt door de klei in de zoutpannen waar het wordt verzameld. Keltisch zeezout staat bekend om zijn rijke mineralen- en sporenelementensamenstelling, die het een complexe en subtiele smaak geeft. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk en gezond alternatief voor geraffineerd tafelzout, dat veel natriumchloride bevat en weinig andere voedingsstoffen.

 “Keltisch zeezout heeft vele voordelen voor de gezondheid.”

Het zeezout wordt al eeuwenlang geproduceerd volgens een traditionele methode die is overgeleverd door de Kelten, een volk dat ooit een groot deel van West-Europa bewoonde. De Kelten maakten gebruik van de getijden en de wind om zeewater in ondiepe bassins te leiden, waar het verdampte onder invloed van de zon en de wind. Het overgebleven zout werd vervolgens met houten harken bij elkaar geschraapt en gedroogd op stro. Dit proces zorgde ervoor dat het zout zijn natuurlijke vochtigheid en mineralen behield. Het werd vermengd met de klei uit de bodem van de bassins, die het zout zijn karakteristieke grijze tint gaf.

Wat is keltisch zeezout?

Voordelen voor de gezondheid

Vele voordelen die Keltisch zeezout heeft voor de gezondheid, volgens sommige bronnen. Het zou onder andere helpen om de bloeddruk te reguleren, de hydratatie te verbeteren, de spijsvertering te bevorderen, de zuur-basebalans te herstellen, het immuunsysteem te versterken en de huid te verzorgen. Dit komt doordat Keltisch zeezout meer dan 80 verschillende mineralen en sporenelementen bevat, waaronder magnesium, calcium, kalium, ijzer, zink, koper en jodium. Deze stoffen zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam en het voorkomen van tekorten. Bovendien bevat Keltisch zeezout minder natrium dan gewoon tafelzout, waardoor het minder belastend is voor de nieren en het hart.


Keltisch zeezout kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Het kan worden toegevoegd aan gerechten om ze meer smaak en diepgang te geven, of worden gebruikt als een finishing touch om een gerecht af te maken. Je kan het ook oplossen in water om een sole te maken, een geconcentreerde zoutoplossing die kan worden gedronken of gebruikt als een spoeling of een kompres. Keltisch zeezout is zeer geschikt voor het maken van pekel, een zoutoplossing waarin voedsel wordt bewaard om het langer houdbaar te maken en het meer smaak te geven. Kortom, Keltisch zeezout is een bijzonder soort zout dat veel meer is dan alleen een smaakmaker. Het is een natuurlijk product dat wordt gemaakt volgens een eeuwenoude traditie. Het zout is rijk aan mineralen en sporenelementen die goed zijn voor de gezondheid. Het is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt in allerlei gerechten en toepassingen. Het is een echte aanwinst voor elke keuken en elke liefhebber van lekker en gezond eten.