Skip links
Waarom zink uit runderlever goed voor je is. Wij zochten het voor je uit!

Waarom zink uit runderlever goed voor je is

Waarom zink uit runderlever goed voor je is

Zink is een essentieel mineraal dat betrokken is bij veel processen in ons lichaam, zoals de werking van ons immuunsysteem, de genezing van wonden, de aanmaak van eiwitten en DNA, en de groei en ontwikkeling van cellen. Zink speelt ook een rol bij onze smaak- en reukzin, onze huid, ons haar en onze nagels.

Zink komt voor in verschillende voedingsmiddelen, maar sommige bronnen zijn rijker aan zink dan andere. Een van de beste bronnen van zink is runderlever. Runderlever bevat per 100 gram ongeveer 4 milligram zink, wat 26,67% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ter vergelijking: een stuk rundvlees van 100 gram bevat ongeveer 3 milligram zink.

 “Runderlever bevat per 100 gram ongeveer 4 milligram zink”

Rijk aan voedingstoffen

Wist je dat runderlever niet alleen rijk aan zink is, maar ook aan andere voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Runderlever bevat bijvoorbeeld veel vitamine A, B12, B2, B3, B5, B6 en foliumzuur. Deze vitamines zijn belangrijk voor onder andere onze ogen, ons bloed, onze energie, onze zenuwen en onze hersenen. Runderlever bevat ook veel ijzer, wat helpt om bloedarmoede te voorkomen. Daarnaast bevat runderlever selenium, koper en fosfor, die onder andere bijdragen aan onze schildklierfunctie, onze botten en onze antioxidanten.

Waarom zink uit runderlever goed voor je is. Wij zochten het voor je uit!

Runderlever is dus een zeer voedzaam en gezond product dat veel zink en andere nuttige stoffen levert. Het is wel belangrijk om runderlever met mate te eten, omdat het ook veel cholesterol bevat. Te veel cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum adviseert om maximaal één keer per week orgaanvlees te eten. Kies bij voorkeur voor biologische of duurzame runderlever, omdat deze minder schadelijke stoffen bevat dan niet-biologische of niet-duurzame runderlever.

Runderlever bereiden

Runderlever kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt het bakken in een koekenpan met wat boter of olie, of koken in water of bouillon. Je kunt er ook leverworst of leverpastei van maken, maar let dan wel op de toevoeging van vulmiddelen en E-nummers. Runderlever smaakt lekker met uien, appel, spekjes, mosterd of kruiden. Je kunt in plaats van verse runderlever ook kiezen voor kwalitatief hoogwaardige runderlever supplementen.

Wil je meer weten over zink of runderlever? Kijk dan eens op de volgende websites: